hits

Dette designet trenger en lisens

Dette designet trenger en lisens for å fungere på bloggen din. En lisens kan kjøpes eller abonneres på hos Design by Cecce.

Se alle design til salgs design.cecce.no/shop.

Sun, 02 Dec 2018 21:26:27 GMT - kl.22:26

Sykdommen som får lite oppmerksomhet

Hvis du nettopp har blitt diagnostisert med polycystisk ovariesyndrom, kan du føle deg mye forvirring. Du kan tilbringe timer over Google for å lære mer om tilstanden din og finne mye som du forholder deg til, men du blir bare overvunnet av mengden informasjon på Pcos. Pcos har lenge vært et mysterium i kvinners helse, da de underliggende årsakene aldri ble fullstendig forstått.

Jeg skjønte at dette er et relativt ukjent syndrom som ikke alle innen for helsepersonell vet om. For meg var det veldig vanskelig å få konkrete svar på hva akkurat Pcos var. I flere måneder grublet jeg mye på nett, snakket med fastlegen min, spurte gynekologen, bestilt time hos en privat medisinsk klinikk, men alle sa det sammen. At det er en tilstand som kjennetegnes av mange små blærer på eggstokkene og sjeldne eller uregelmessige menstruasjoner. Ja det er sant, men det er også mye mer å lære hvis du skal kunne leve med et syndrom som har så mange symptomer som reduserer livskvaliteten og hindrer opplevelser av mestring.

Når jeg ble diagnostisert var det en stor sorg for både meg og familien min, men også en lettelse, spesielt for meg. Jeg fikk ofte høre fra både venner og familie om at alt var bra med meg egentlig og at det var bare jeg som innbilte meg ting. Men nå vet jeg hva som har vært grunnen til alle de dagene, månedene og årene der jeg har vært så slapp, mye hodepine, problemer med urenheter i ansiktet osv. Symptomene kan være ulike fra person til person og kan variere mye. Jeg hadde en god del av de symptomene som kommer av PCOS før jeg begynte på medisin, jeg sliter enda med en del av det. Men ettersom jeg selv har begynt å lære om sykdommen og går på medisin har det blitt litt enklere å leve med det. Sykdommen kan ta mye av hverdagen din og man mister kontrollen og opplever at man får en dårlig livskvalitet. Jeg gikk flere år i min fruktbare alder uten å vite hvor stort risiko jeg hadde for mange alvorlige sykdommer som hjertesykdom, diabetes noen kreftformer osv. Pcos rammer 1 av 10 kvinner i fruktbar alder, og i dag er det en stor del av de som ikke vet at de har Pcos og derfor er utsatt for det samme. Og jo lengre tid det går uten å få vite hva problemet er vil det bare ødelegge deg mer og mer.

 

Mange kvinner lider av Pcos i dag, men det er en sykdom som får veldig lite oppmerksomhet og det burde endres. Det finnes mange gode og lærerike kurs for andre som har blitt diagnostisert med andre sykdommer og en slik mulighet burde det også vært for oss kvinner med Pcos. Hvis du er i fruktbar alder så anbefaler jeg deg etter min erfaring at du tar deg en tur til gynekolog for å ta en sjekk. 

Jeg kommer til å legge ut et innlegg der jeg forteller litt om symptomene og hvilke symptomer jeg slet med og sliter fortsatt med. 

                                                         

Følg meg gjerne på instagram / Pcoslivet 

Kommentarer (4)

Jeanette Larsen

03.12.2018 13:24

Så godt at du fant ut diagnosen din, det hjelper når man er mye dårlig og ikke vet hvorfor! Ikke greit at så mange innen "lege" yrket ikke kan noe særlig om diagnosen, ganske trist at man må finne ut så uendelig mye selv. Fint med en blogg hvor man deler egen erfaring, så kanskje fler finner ut av "sykdommen" sin <3
Livet med Pcos

03.12.2018 17:12

Enig. <3
Håper på at flere unge jenter tar helsen sin på alvor og tar en sjekk.
Diana

08.12.2018 23:00

Det er skremmende å tenke på hvor innmari lite norsk helsevesen vet om PCOS (for å ikke snakke om resten av verden). Jeg har siden første mensen hatt store plager og vært hos veldig mange helsesøstre, leger og 3 gynekologer opp gjennom årene. Den tredje gynekologen var den første til å fortelle meg at jeg har PCOS, noe jeg mistenkte selv i flere år, men ingen kunne bekrefte det og mente alle symptomene mine var helt normale, at de kom til å gå over når jeg blir eldre. De første ukene etter å ha fått diagnosen var så ekstremt overveldende, jeg følte jeg ikke kunne spise noe som helst og brukte flere timer i matbutikkene bare på å lese ingredienser, sammenligne pris (forbruket på mat har jo steget enormt etter at vi begynte å spise "PCOS-vennlig" mat i huset), men også så tungt psykologisk å vite at man har en kronisk tilstand man må passe på livet ut. Jeg håper denne bloggen blir stor og når ut til flere, at flere kan få hjelp til å forstå og få veiledning til hva de skal gjøre videre med dette, da det påvirker hele livet både sosialt og privat.
Livet med Pcos

09.12.2018 14:41

Diana:

Enig med det sier :)
Koster en del og det er veldig slitsomt, spesielt når du er på besøk eller ute med venner. Ikke alltid man kan spise det som blir servert.
Det samme håper jeg. Kan bli veldig tungt å få påvist en slik diagnose når du ikke får nok info om det og heller ikke noe veiledning.

Skriv en ny kommentar